Artikelen van en over Le Roy die in kranten zijn verschenen.

Kranten
Een bloeiend ecosysteem midden in Heerenveen
Een unieke samenwerking tussen mens en natuur
betreft:
Le Roy tuin Kennedylaan in Heerenveen

publicatiedatum
24-03-2022

bron
Rondom Vandaag

brontaal
Nederlands

auteur(s)
Kampen, Jelmer

 
Citaten uit de tekst of volledige tekst:

Een bloeiend ecosysteem midden in Heerenveen

Een unieke samenwerking tussen mens en natuur

HEERENVEEN - Midden in Heerenveen ligt een kilometer lange strook puur natuur. Met een breedte van twintig meter is dit een zo goed als ongerept stukje bos waar mens en natuur in harmonie leven. 

Dit stukje natuur komt uit het hoofd van Louis Le Roy. Een in Amsterdam geboren Nederlandse tekenleraar met een fascinatie voor de natuur. Hij was de aanstichter van de zogenaamde ecokathedraal. Een plek waar er midden in de stad of dorp een stukje natuur wordt aangelegd wat voor de rest met rust wordt gelaten. Het enige wat er gebeurd is minimaal onderhoud. “Het is een plek waar mens, plant en dier eindeloos samenwerken, zonder dat een de baas is.” Zegt Peter Wouda, beheerder van de ecokathedralen en vrijwilliger voor Le Roy tuinen sinds de jaren ‘90. In die tijd kwam hij in contact met de bedenker van dit systeem. Zo heeft hij stapelen en de visie van Le Roy geleerd.  

In deze tuin worden er bouwwerken gebouwd van overgebleven straatmateriaal zoals tegels en stoepranden. De bedoeling is dat de natuur deze bouwwerken in de loop van de tijd overneemt. De ecokathedraal in Heerenveen is in de jaren ‘60 aangelegd, net zoals de woonwijk om de kathedraal heen. Eerst was het plan dat er gewoon een strookje gras zou komen, maar Le Roy had andere ideeën. Hij wou dat de natuur zichzelf ging ontwerpen. Nu, bijna zestig jaar later is de plek uitgegroeid tot een uniek stukje groen waar de hele buurt gebruik van maakt. Zo groeien er kruiden en groentes die door omwonenden worden geplukt en in het eten worden gebruikt. Ook worden er wilde groentesoorten geplant, die niet zijn gemuteerd voor de consument. Aan het uiteinde van het park staan naaldbomen, en een vijver waar kikkers en salamanders zitten. 

Elke woensdag tussen negen en elf is Peter Wouda aanwezig om minimaal onderhoud te verrichten en om bouwwerken te stapelen. Hij is niet de enige vrijwilliger die dit doet, zo zijn er op woensdagochtend nog twee andere vrijwilligers aanwezig. Een daarvan is Willem Mulder. Hij kan over alles wat er groeit in het bos vertellen. Elk bloemetje, elk kruidje, elk besje, elk vogeltje, Willem Mulder kan er van alles over vertellen. “Laatst zag ik een pestvogel, dat is een klein vogeltje, die op de besjes af komen en die het dan oppikken. Daar moet je echt tegen aanlopen, anders zie je hem niet.” Daarnaast zijn er nog rond de 50 andere vrijwilligers actief die helpen het park schoon te houden en zelf bezig gaan met het stapelen van bouwwerken, wat dient als een soort woonwijk voor insecten, spinnen en muizen. 

Achter in de kathedraal is een klein podiumpje gebouwd, waar af en toe voorstellingen worden gehouden en waar mensen gewoon kunnen zitten. Zo begint op 7 mei de voorstelling van Arcadia, waarin kunst naar de bossen wordt gehaald en wordt gekeken naar "hoe we hier een paradijs op aarde kunnen maken” zegt Peter Wouda. Een ander onderdeel is van Leeuwarden: City of Literature. Jongeren maken in deze voorstelling een eigen versie van een boek uit de 14e eeuw.