Films en video's over Le Roy

Film / video
Louis Le Roy - ArchiNedTV
betreft:
Ecokathedraal in Mildam

brontaal
Nederlands

producenten
Piet Vollaard, Marc Neelen, Tony Maslic

duur
11:50

link naar video
 

Louis le Roy heeft de afgelopen 30 jaar van steen en beton een complexe
omgeving opgebouwd in het Friese Mildam. Hij experimenteert daar met de vorming van stedelijke omgevingen die zich kunnen ontwikkelen zonder dat er een door architecten en stedenbouwers uitgetekend plan aan te pas zou hoeven te komen.

Le Roy bevindt zich met dit experiment in het vlakke Friese landschap letterlijk en figuurlijk op eenzame hoogte - letterlijk omdat zijn werkterrein zich na jaren van bouwen inmiddels enkele meters boven het omringende landschap heeft verheven. Zijn aanpak lijkt verrassend genoeg (op enige afstand) ook aansluiting te vinden bij het werk van een nieuwe generatie ontwerpers die het ruimtelijk plannen meer als een 'vloeibare' strategie van plannen en navigeren opvat.

productie: Marc Neelen, Piet Vollaard en Tony Maslic

De opnamen vonden plaats in november 2000 en zijn verwerkt tot een korte videodocumentaire, waarvan een voor internet aangepaste versie is gemaakt. In de documentaire zijn ook enkele foto's uit het enorme archief van Le Roy over de ontwikkeling van de Ecokathedraal verwerkt. Een groot deel van deze foto's is door de fotograaf Peter Wouda gemaakt. Le Roy wil dit archief op termijn publiek toegankelijk maken binnen een informatiecentrum over de Ecokathedraal.