Films en video's over Le Roy

Film / video
Geestkracht 11
betreft:
Ecokathedraal in Mildam

brontaal
Nederlands

producenten
Klaas Drupsteen

duur
00:08:10

 

Drie fragmenten uit het interview

Rekenen is ook een kunst
LR: “Er ligt hier bij mekaar zo’n dertig miljoen kilo steen, dat ligt hier”
Interviewer: “Dertig miljoen kilo?”
LR: “ja, 1200 van die tientonners! Nou reken dan maar uit, Ik weet niet, dat is 85.000 kilo per jaar denk ik, zo ongeveer”

Noot:
Rekenen is niet bepaald Le Roy’s sterkste punt en overtuigend overdrijven is ook een kunst.
1200 tientonners a 10.000 kilo is twaalf miljoen kilo. Ook veel, maar geen dertig.
Maar er is meer. Deze opnamen dateren van 1997. 16 jaar na de eerste tientonner. Dat is dus 1200/16= 75 tientonners per jaar. En dat is dus maximaal 75.000 kilo per jaar en geen 85.000. Lang niet elke tientonner is bovendien tot zijn max laadvermogen volgeladen, ik schat hooguit 70 a 80%, dus max 600.000 kilo per jaar, iets meer dan een half miljoen. Totaal ca 10 miljoen.
NB: 75 tientonners per jaar, is ongeveer 1,5 per week, dat zou heel goed waar kunnen zijn.

Kunstenaar of niet?
LR: “Je kunt als kunstenaar kiezen voor een aantal producten, of je zet als kunstenaar één gigantisch systeem aan de gang. En waarom wil ik een gigantisch systeem? Omdat ik die kleine producten die wij als kunstenaar gedwongen worden te maken niet meer maken wil. Ik zet dus mijn creatieve potentie in dit ding, en het is dus een gigantisch kunstwerk.”
[…]
interviewer: “Maar goed, u wilt bouwen in uw leven.”
LR: “Nee, ik ben kunstenaar, ik wil gewoon een creatie maken en ik weiger kleine stukjes te verkopen aan de handel. Ik ben met één groot ding bezig.”

Gaatjes vullen
LR (staat voor een stukje met kleine steenbrokken geplaveid pad): “Kijk alle steentjes die ik tegenkom, daar ben ik mee bezig en dan moet er een sluitstuk in en dan vind ik een paar steentjes (die er in passen). Want ik kap nooit eén steentje. Alles wordt gelegd zoals ik het krijg. En van het hele terrein weet ik alle gaten uit m’n hoofd. Dus als ik hier sta te werken en ik vind er een – dat is echt waar – dan loop ik daar naartoe en dan moet’ie passen. Studenten zijn erbij geweest, en verdomd dat ding schuift erin: tik, af en weggelopen. Maar dan kan wel vijf jaar duren.”

 

archief beeld en geluid

https://zoeken.beeldengeluid.nl/program/urn:vme:default:program:2101608120107289431?ac=dgtl&q=Geestkracht+le+roy