Tijdschriften met daarin artikelen van Le Roy of over Le Roy

Tijdschriften
Instatuin
betreft:
Le Roy tuin Kennedylaan in Heerenveen

bron
Groei & Bloei

brontaal
Nederlands

auteur(s)
Starink, Katja

download
 

Interview met Peter Wouda over zijn instagram account over de Le Roy tuin in Heerenveen

Citaten uit de tekst of volledige tekst:

“Een beeldverhaal over de Le Roy Tuin in Heerenveen-Midden, waar de natuur wordt ingeschakeld.” Zo luidt de uitleg van dit Instagram-account, dat wordt gevuld door Peter Wouda. Hij is vrijwilliger, fotograaf en ‘stapelaar’ in deze unieke groene zone, gelegen in een naoorlogse woonwijk.

“In de jaren zestig werd deze wijk aangelegd. Er was openbaar groen ingetekend, een kilometer lange strook van 20 meter breed. Men wist zich geen raad met die vlakte. Toen werd de hulp ingeroepen van Louis le Roy, een plaatselijke tekenleraar die al regelmatig zijn ideeën had geventileerd over natuur in de stad. Het was echt bijzonder dat de gemeente Heerenveen met zijn idee akkoord ging, want Le Roy had geen voorbeelden. ‘Natuur uitschakelen, natuur inschakelen’ is de titel van een boek van hem. Als je een park strikt beheert, maait, schoffelt, snoeit en al het blad wegblaast, dan schakel je de natuur uit. De natuur inschakelen in z’n extreme vorm, is helemaal niet ingrijpen. Le Roy zocht de middenweg. Hij vond dat je met menselijke, vrije energie kon samenwerken met de natuur. Hij ontwikkelde een concept waarbij hij van puin en afgedankte stenen tempelachtige bouwwerken stapelde. Daaromheen werden  planten en bomen gezet en daartussendoor liet hij de natuur z’n gang gaan. Zo ontstond een weelderig bosplantsoen vol miraculeuze bouwsels. Met een grote diversiteit aan groei en bloei. Een ecokathedraal noemde Le Roy het.

In 2012 is Le Roy overleden. Met een stichting en vaste vrijwilligers zetten wij zijn gedachtengoed voort. Verder heb je buurtbewoners die stukjes onderhouden, rommelopruimers en hondenuitlaters die het pad begaanbaar houden. Zo zijn er veel mensen vrijwilliger zonder het in de gaten te hebben. Ook degenen die planten, struiken en snoeiafval doneren. En aannemers die restanten van een sloopproject storten, waar wij weer bouwsels van stapelen.

Gemeente Heerenveen voegde onlangs een stuk grond toe. In de geest van Le Roy maken we daarvoor geen tekeningen of ontwerpen, het plantsoen zal ontstaan met de jaren. Wij geven grofweg aan hoe de paden lopen en waar we iets zouden willen bouwen. We kijken wat spontaan groeit of op ons afkomt. We hoeven niet eindeloos te overleggen, te zoeken naar materialen, of fondsen te werven. Het onderhoud is minimaal. Een voorbeeld voor andere gemeentes.

Op Instagram toon ik met mijn foto’s wat je tegenkomt op een tocht door de tuin. Veel inwoners weten nog altijd niet dat er zo ontzettend veel te zien is. Ik loop er al heel wat jaren doorheen, dus ken de mooie plekjes. Instagram gebruik ik om mensen de tuin in te lokken. Uit het hele land en zelfs België, want ook daar is Le Roy een naam. Tip: volg ons tweede Insta-account @ecokathedraal, een weiland in Mildam dat onze inspirator omtoverde tot een magisch bos.”